Bogactwo tradycji
Dawne smaki odkrywane na nowo
W średniowieczu Grybów był drugim – po królewskim Bieczu – miejscem składowania importowanych z Węgier win.
Zachowały się w rynku sklepione kamienne piwnice pod dawnymi drewnianymi domkami. Od wieków nie ma już w nich węgrzynów, ale w miarę ocieplania się klimatu, odradza się winiarstwo lokalne, czego przykładem jest Winnica Chodorowa.

Piwo Grybowskie
Natomiast dobrze się ma do dziś równie stara miejscowa tradycja warzenia piwa na krystalicznych wodach sprowadzanych kiedyś z okolicznych gór do miasta drewnianymi wodociągami. Istniejący od początku XIX wieku browar w Siołkowej nabył w roku 1870 i zmodernizował czeski piwowar Franciszek Paschek. Jego pracę kontynuował syn, a później również wnuk – wysokiej jakości piwa grybowskie zdobywały medale i uznanie odbiorców.
Browar z jego unikalnymi urządzeniami przetrwał okres PRL i od roku 2005 kontynuuje dawne tradycje pod zarządem nowych właścicieli: Ivana Chovanca i jego syna Andreja – jako jedyny browar regionalny w Małopolsce, (ojczyźnie Żywca i Okocimia), a także na Podkarpaciu.
W jego ofercie znajduje się naturalne piwo, warzone w siedmiu ekstraktach od 10 blg do 17 blg.
Pilsweizer Grybów, Švejkove, Lach – to piwa warzone według dawnych tradycji i bez udziału konserwantów. Niepowtarzalne smaki dawnych czasów.

Miody ze Stróż
Dawne tradycje wytwarzania miodów kontynuuje już od wielu lat gospodarstwo pasieczne „Sądecki Bartnik” w Stróżach, prowadzone przez Janusza Kasztelewicza.
Przydomowe pasieki, składające się z kilku lub kilkunastu uli, istniały w tych okolicach od wieków, dostarczając miody rodzinom i stanowiąc dodatkowe źródło utrzymania. Współcześnie dawne motywacje do hodowli pszczół zanikają – jednak nie zanika pasja. Dzięki niej powstało to gospodarstwo, które zajmuje się nie tylko produkcją i sprzedażą miodu, ale też edukacją przyrodniczą i promocją pszczelarstwa.
W miejscowym sklepiku „Miodowej Spiżarni”, zaopatrzyć się można w miody naturalne spadziowe, wrzosowe, wielokwiatowe, lipowe, akacjowe, gryczane, rzepakowe, nektarowo-spadziowe i wiele innych produktów pszczelich. Są również miody pitne – półtoraki, dwójniaki i trójniaki, a także literatura popularna i fachowa dotycząca pszczelarstwa.

Wina z Chodorowej
Winnica Chodorowa położona jest na wysokości 300 – 370 m n.p.m. na południowym stoku o nachyleniu około 17%. Dzięki temu winorośle mają dostęp do promieni słonecznych maksymalnie długo. Obecna powierzchnia winnicy to około 1,4 ha, na której rośnie 6000 krzewów winorośli. Docelowo winnica będzie zajmować obszar 3,5 ha, na którym będzie uprawiane 15.000 krzewów.
Wina powstają ze szczepów Rondo, Regent, Jutrzenka, Solaris, Hibernal, Johanniter, Bianca, Muscat, Seyval Blanc, a wszystkie grona zbierane są ręcznie. Winobranie trwa od pierwszych dni września po późny październik, kiedy to grona osiągają swoją pełną dojrzałość i wyjątkową słodycz.
Podłoże Winnicy Chodorowa stanowią gliny, które sprzyjają powstawaniu win bogatych w alkohol i glicerynę. Odpowiednie nasłonecznienie, brak zastoisk mrozowych i dobra ekspozycja słoneczna sprawiają, że winorośl ma dobre warunki do dojrzewania, dzięki czemu powstaje wysokiej jakości wino.
